Pyryn ja Lumin matkassa

Kohdalleni osui sellainen kuvauskeikka, jota tulen muistamaan lämmöllä loppuelämäni. Pääsin todistamaan ja dokumentoimaan pandojen Lumin ja Pyryn saapumisen Suomeen ja matkan uuteen kotiinsa Ähtärin eläinpuistoon. Kutkuttavan jännittävää oli odottaa lentokentällä saapuvaa konetta ja kun vihdoin koneen ääriviivat alkoivat horisontissa piirtyä kovassa lumipyryssä, huomasin olevani liikuttunut. Historiallinen ja arvokas hetki. Sain tämän mahdollisuuden kun lähdin dokumentoimaan turvallisuusjärjestelyistä vastaavan Local Crewn toimintaa, kiitos kuuluu heille ja Ähtärin eläinpuistolle  sekä heidän kumppanille markkinointitoimisto i2:lle .

Pandat saapuvat venäläisellä Iljushin IL76 -rahtikoneella.

Pandat saapuvat venäläisellä Iljushin IL76 -rahtikoneella.

 

Heräsin kyseisenä aamuna klo 4, auto kohti lentokenttää starttasi Hämeenlinnasta klo 5:30. Matkustin Local Crewn henkilökunnan mukana kentälle. Tästä alkaisi ihanan jännä ja erilainen päivä. Onneksi varauduin kunnon ulkovaatteilla, sillä tähän liittyi tietysti sellainen tekijä, että odottamista ulkona oli tiedossa. Sää oli pandojen suomalaisten nimien mukainen -lumipyryä. Lunta ja paljon lunta. Sää teki työskentelystä kovin haastavan. Aika kului onneksi melko nopeasti ja n. klo 10.15 koneen ääriviivat alkoivat näkyä horisontissa, pian se olikin koko komeudessaan meidän edessä. Mahtipontinen näky. Pandat antoivat hiukan odotuttaa itseään, sillä viralliset rajatarkastukset ja eläinlääkäritarkastukset oli tehtävä. Sitten koitti hetki kun ensimmäisen pandan kuljetuslaatikko oltiin saatu turvallisesti ulos koneesta, hetken päästä toinen. Näkymää laatikon sisään peitti tässä vaiheessa suojalevyt. Eläinhoitajan mukaan, pandat ovat melko sopeutuvaisia matkustajia eivätkä paljosta hätkähdä, mutta eivät pidä nostelusta tulevista äänistä tai tärinästä. Pandoilla oli mukavammat oltavat, kun heidän ei tarvinnut nähdä nosto-operaatiota.

Suojalevyt poistettu.

Suojalevyt poistettu.

 

Ennen kuin pandat kuljetettiin median eteen, otettiin suojalevyt pois. Laatikoiden sisällä hengaili kaksi hyvin rauhallisen oloista pandaa, jotka tutkivat uteliaina ympärillä olevaa tohinaa. Bambukin maistui siinä hetkessä. 

Seuraavaksi pandat nostettiin DHL:n rekkaan. Saattueemme kohti Ähtäriä oli alkamassa. Sää oli haastava teiden liukkauden ja lumisateen vuoksi. Minä matkustin letkan toisessa autossa, Pandat meidän auton perässä. Ensimmäinen kerta, kun olen matkustanut poliisin saattamana =) Pandoja tarkkailtiin koko matkan ajan kameroiden välityksellä eläinlääkärin ja hoitajan toimesta. Hyvin rennosti sujui koko matka, reippaita tyyppejä. Tuntui jopa välillä että tämä reissu on ihmisille paljon rankempi kuin näille sankareille. Yhden pysähdyksen taktiikalla saavuimme Ähtäriin noin klo 18. Mikä upea juhlantunnelma oli vastassa, kun Ähtärissä pandakarnevaalit oli vallannut kadut. Se lämpö ja iloisuus millä ähtäriläiset pandat vastaanottivat oli todella liikuttava. Lumilla ja Pyryllä on nyt uusi kotikunta ja heitä arvostetaan ja rakastetaan siellä.

Ähtärissä juhlittiin uusia asukkaita.

Ähtärissä juhlittiin uusia asukkaita.

Viimeinen projekti, oli siirtää pandat turvalliseti rekasta omiin asuintiloihinsa. Molemmilla on upeat tilavat "kämpät" ja ulkoalueet. Pyry pääsi ensimmäisenä ihmettelemään uutta kotiaan, siinä tilanteessa sain hetken seurata kaverin ihmettelyä ja napata muutaman kuvan. Pandoilla on nyt kuukausi aikaa tutustua uusiin tiloihin rauhassa sillä voimassa on karanteeni. Senkin takia oli uskomaton hetki saada nähdä pandat edes vilaukselta kuljetushäkin ulkopuolella. Hoitaja ja eläinlääkäri ovat pandoille tuttuja ennestään, sillä tutustuminen on alkanut jo Kiinassa kuukausia sitten. Onnea uuteen kotiin Hua Bao ja Jin Baobao!

Iltapalaa uudessa kodissa.

Iltapalaa uudessa kodissa.

 

Tämä päivä on mennyt toipuessa ja kuvia ihmetellessä. Kotiuduimme vasta yhden aikaan yöllä.